Wednesday, April 4, 2012

belajar "kecek"

Bismillahirrahmanirrahim.
Assalamualaikum W.B.T

syukur Alhamdulillah, kerana hari ini kito masih diberi anugeroh mato untuk melihat perkara elok2.
telingo untuk dongar perkaro yang molek2.
dan anggota bade untuk beramal dengan perkaro yang baik2 blako.
hampir sebule tak hupdate blog ni coz sibuk dengan hal2 ipg.
(ewaahh..bz bangaaa*ehh..yeke....haha :P)

---------------------------------------------------

hari tu,
ambo wat PBS kali ke 3 bersama ummu aiman di SkSwB..
skswB = Sek.Keb.Seri Wakaf Bharu, Qlate..
dan hampir sepuluh hari ambo bermale di rumah ummu..!
alhamdulillah..seronok berado di sano, 
apatah lagi abah +  mak ambo turut dapat berkenale dongan famili ummu..:)
hehe..famili ummu peramoh blako~~
xkering gusi ambo duduk bersamo demoo..
ewahh..mkn pon konyang..nyum3..
apa yang ambo xleh lupo bilo make budu+pauh (pelam)..
adududu...cedapnyer..^_^y.
(tapi ambo mkn cikit je..sbb maluuu..:P hehe)
sapa jugok kat umah ummu walaupon dah lewat male kan..
maklum le..btolak pas maye jumaat..heheh:)
parent lak duk loghat nak bertolak balik ke umoh  pulok esok hari..huhu..

so, 
kali ni...
ambo xsey la citer sal Pbs sangat..sbb nk oyak la cito ambo wat gapo di klate darul naim nih..


spanjg brado kat klate, ambo dapat gi jale2 kat :


bukit bungo
tanah merah (umah kawan abah)
pasarayo salamku (dekat ngn umah ummu..hee)
pantai iramo, Bachok.
balai polis dekat ngan umah ida (xsempat nk singgoh..heee)
gi umoh mak sedara, sepupu sepapat ummu
lawat2 baby baru lahir
tido kat umah 'mek' ummu..
make gulai,
make2 steamboat
gi pasar siti khadijah,
make etok!! (ni xleh lupo nih..haha..)

dan mace2 lagi la....

walaupon xberkesempatan nak singgah kB mall ke..tesco ke..PCB ke..
tapi around Kota Bharu pun dah cukup syok dah..huuu
apepon ambo puas dapat jadi separoh daripada warga kelatee...hehe~
dapat jale2 ngan famili ummu pon dah kiro beruntung laa..
ambo anggap mace fmli ambo sndirik doh..
tapi ambo xbese panggil ibu kepada ummu itu "mok"...
hehe..maaf mok.......
bilo duk ngan 'mek' ummu pulok, xkering gusi ambo duk gelak ke dio..
ambo gelak..mek pon gelak...aduilaa..
tapi mek ummu kuat ngaji..kaguuummm ambo ngan dio!
sbb buleh hapai lagi surah2 pilihan walaupon umor dah meningkat..:)


sebenarnyo, 
banyak lagi kenange ngan fmli ummu daripada bersungguh wat PBs nih..huuu~~
walaupon mulo2 agak susoh nk pahe loghat kelate ni...
tapi aloh biso tegal biaso..
kiro ambo hebat la jugok sbb bleh pahe bilo kecek ngn demo2 warga Pak cik Seman..ewah^^,
banyok lagi nak cito ni..tapi..simpan2 dulu..
nak wat draft byk2..t xpyh sesusah nk update..haha:D




ok. 
InsyaAllah, kalau ada sumur dilade
buleh la kito menumpe mandi..
kalo ado umor yang panje..
buleh ambo g umoh ummu lagi..ewah^^,
buleh kan ummu kan~~


hee.
timo kasih banyok buat ummu sekeluargo ~_~"


----------------------------------------------------------

p/s :
entri ni bukanlah nk mengejek cakap kelantan..
niat saya nk berlatih cakap je..
bukan ke praktis make perfect..hehe..
warga kelantan..jangan marah derrr ^__^,y peace~~





~sekian..wassalam~


15 comments:

RuMaH TuA said...

Allah...
Bakpo demo ni...
Hee...
Sedak deh jale kelate...
Pah, bila pulok nok g jale dnu lagi....
Huu...

Buleh doh slow2 intai ore klate...
Bunyi ok doh 2...

Mugo Allah kasih. :-)

Angah said...

Ahemm...ahem...mahu jdik first komentar...

Alhamdulillah, perjalanan pbs dn juga perjalanan dari perak ke kelantan membuatkn kueh makin matang dn mature (sbb tgok gmbr kueh cm org dewase ngt2!!)

Bleh dh nk crik org klate sore nih!
~^^~

Moga Hidup KU FASEHAH diberkati ALLAH selalu >_<

~kueh~ said...

to iqa>>

Allah...
sajo bue tebiat..hehe.

InsyaAllah, ado rezki, ado lesen, ado pitih, ambo nok lagi g dnu..
moh la kito samo2 pakat pegi..
aiwah...

haha..duk tunggu ore ngejas kan..:P
(guro2 je..)

Mugo Allah kasihmu juo..:)

Angah said...

alaaa....kueh,xsempt...Baitil Atiqa dlu jdik first komentar..huhu.

T.T

xpe2x..best luck next time,...

~kueh~ said...

to ila rumate kueh>>

Alhamdulillah..
semuanya berjalan lancar.
Allah izin satu famili g jale2 kat klate..hee

mature?ewaahh..
mgkin perjalanan tu mematangkan aku kut!
heee..
isk3...xleh nk carik lagi ni..
xcukup syarat lagi..keh3:D

May your life under Allah's lOVE too ~_~y.
amiiin33..

~kueh~ said...

to ila>>
alala...ila..
dont be sad..
you're always the first dear~~

^__^.

Ummu Aiman said...

assalamuakum pembukabicara...

ewah2...panda doh tu..
luluh kecek klate..panda aku train..hihihi.

aii..ada mkne ko tu dok berbhasa klantem smacan jer??:)

~kueh~ said...

to ummm aiii>>
walaikumussalam penutup bicara...

aiwah...
tgk la blajo ngan sapo..
sifu ummu terbaik lah~~
acecece...

ehem..
xde makne gapo2..
sajo berbahaso klantam..
^__^y kih kih...

MUHAMMAD SUKRI SUPI said...

Assalamualaikum...

Kemah keming...ambo jadi teringat ko kg halaman doh tiko baco entri ustazah nie...dohlah ambo rayo bru nok jupo ayah bonda..

teringat ambo ko nasi belauk, mee cambo, mee celup n air nyo pata geting... :)

*RuMaH TuA pon fasih klate tuh...

kueh said...

to sukri supi >>
waalaikumussalam..

kemah keming sep kito..
hamboi..sampy teringat ko kpg halame gamaknye..salam perantauan la sokmo deh..:)

mee cambo tu mee campo ke?
ayaq kelapa pantai genting..(x gi lagi tmpat tu..) tapi air klape rasenye same je dokkk??heheh

*rumah tua pon bersifu dgn ummu..ngeh3..:P (gurau2~~)

fuad ansari said...

aaa, elok bena la tu.. kalu kawe x sempak gi make kenduri di taiping, kawe bulih gi kota bharu deh.. (",)

SyaheeDah said...

ehem3..tupey lalu..

sero tercabar tgk entry ustazah sufi kli ni..sapa xbrani nok komen,ish3

walau budu ku pandang sipi, nmun darah yg mgalir ini tetap darah anok jati klate!

"....kemudian Kami jadikan kamu brbangsa2 & bsuku2 agar kamu saling mengenali..."(49:13)

*ambo akn setio mnanti demo di blakey bala poleh binjai.(^__^)

liyana said...

wah,org perak kecek kelate la..^^

~kueh~ said...

to fuad ansari>>
hehe:)
elok bena laa..
InsyaAllah panjg umur, ade rezki..blh la make gulai^^,

to syaheeda syahidan>>
ida~~
aura 'kekelantanan' tu memg sukar nk tinggal tu sampaei tercabar nengok entri neh..keh5:P

InsyaAllah..pasti&pasti aku akan menyinggah rumah di belakang balai itu^^,
(tunggu lulus lesen dulu..ewah^^,)


to liyana>>
org pahang bila nk cuba jaya kecek qlate?
hehe:)

TiranaAduka said...

nice info..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...